Р И Т О Р И Ч Н О
Пак ли съм ничия? Пак ли сгреших?
Може ли вяра да храни наивен?
Кръпка с изгнили конци ли съших?
Пак ли се боря с невидими бивни?
Криво ли стъпвах? Без цел ли вървях?
Не прецених ли товара на дните?
Малко ли удари аз преживях?
Или телецът е с остри копита?
Нищо ли няма на мен да даде
като подарък от щедрост съдбата?
И не разбрах ли, че остро боде
на ежедневната злоба брадата?
Този живот ли за мен си избрал,
съднико наш? Как ще чуеш въпроса
и ще признаеш, че си ме предал,
неблагославяйки пътя ми, Господи?
© Мария Панайотова Все права защищены