Превалят дните. Тихо се оттеглят,
в покоя на логичните си нощи.
Заспивам сън, във който съм наследник,
на щастие несбъднало се още...
Живота ме поглежда изпод вежди.
Размахва пръст на алчната ми мисъл.
Припомня, че е върнал в мен надеждата,
която в стихове за мъка бях отписал.
Отдавна тъй не вдишвал благоденствие,
аз исках този свят да ми дължи,
това което вярвам, че за мен си е -
да гледам в твойте влюбени очи...
Защо да нямам право да изисквам,
и вечно да се моля милостиво?
Нима на съвестта ми ще е чисто,
главата си щом скланям боязливо?
И кой ще ме осъди, че съм грешник?
(Единствен сам дължа си извинение.)
Догаряща молитва ще съм в свещник,
но няма да съм Богу опрощение.
За давещите мъката, сълзи,
от клетвите във Него на любовите,
как силно ме обичат, но уви -
им пречеше ръждата на оковите...
Приел съм, че клишето е урок,
разказан от препатили съдби.
Едва сега е време за любов,
и повече от всякога съм жив.
А ти си по-голяма от мечтите ми
макар, че те побирам в радостта,
която се полага на душите ни,
след толкоз безутешна самота...
©тихопат.
Данаил Антонов
10.02.2024
© Данаил Антонов Все права защищены