Аз не те изоставих, Родино,
някога “прогони ме ти сама”,
за зло или за добро…
Не ми беше лесно да замина,
без моята още недоизживяна любов…
Не изоставих майка, баща и близки,
те почти всичките си бяха отишли,
но оставих след мен една любов чиста,
горчивина, тъга и болка излишна…
Далече някъде, моя Родино,
само вегитирах, не живях,
но успях да намеря себе си,
същността си прозрях…
Много гнезда оставаха празни,
остават празни и сега, а защо?
Далече търсейки спасение и щастие,
за по-лек, по-богат живот…
Но когато те прегърне носталгия,
знаеш ли как боли сърцето самò,
останало наполовина прерязано,
без капка обич, в чуждо гнездо…
Длъжница съм ти, моя Родино,
но и ти си ми длъжница също,
за изминалите двадесет години,
изживяни, като цвете прекършено…
Да се върне лентата назад е трудно,
сценарият на живота ми е почти готов.
Ще ми стигне ли времето оскъдно,
да успея, да започна нов…
© Пепа Деличева Все права защищены