Врабчо за прехрана
подскача в тревата,
след него ходи врана
клатушкайки главата.
Сгода да чака,
в дивата круша,
скрила се е сврака -
голяма хитруша.
Малко момченце,
със закуска в ръчица,
гони кутренце
с рошава главица.
Затичано момченцето,
с протегната ръчица,
не хвана кутренцето,
спъна се в тревица.
Търкулна се момченцето,
закуската и тя,
заскимтя кутренцето
от сполетялата ги беля.
Врабчо се спусна,
враната и тя,
свраката не пропусна,
със закуската отлетя.
Уплашено момченцето
отрони сълзица,
залая кутренцето
след лошата птица.
© Никола Яндов Все права защищены