Винена чаша
Хладно вътре в мен присветка
дълга, мека светлина
и ледът в плътта гореща се пропуква
и усуква
на страха бледосинята звезда.
Аз ходя дебнещ в дебрите на мрака,
застинал, стенещ в ролята на враг.
О, как целувам устните на моя левитиращ свят,
с гердан от прашен низ,
хвърлящ златни нишки скален бриз.
И пак жестоко падам,
жестоко в тази черна страст
и във бяс
аз тегля пръстите на висшия далак,
висшо смучещ стъпки на петак
(трак трак трак)
оближи ме,
умори ме
с мириса на пресен лак
и виж видението на терпентина
в чашата от мед и глина.
Там, в сребристо-алена гора
аз вися обесен
и потъпкан в чувства и тъга
съм лунен лъч, отнесен
и потресен,
осенен
от твърдата ръка на прага,
аз вдигам нож и те посичам
в кралството на нежността одрана -
чашата е предначертана.
А твоя глас в глухотата ще отеква.
А твоя глас със смъртни думи за наслада ще намеква,
с красиви струни ще крещи,
ще плющи
и като малка птичка,
като дребната игличка
на земята ще се отмори
и в зори
за сетен път ще се отдели –
в ново малко кътче...
душата ще се подреди
и скрито топло ледче
в топлотата ще се отреди
и по гърлото със нокти то ще драсне –
не в края светло слънце ще блещука,
а в утро палаво ще се роди
и новий свят ще заплени.
- - -
© Росица Всички права запазени