4.01.2023 г., 13:22 ч.  

Allegro moderato за Смъртта 

  Поезия
249 2 4

ALLEGRO MODERATO ЗА СМЪРТТА

 

... все още жив – без пукната пара,

не се и питам, дишам преблагато –

дали бедняк последен ще умра,

или ще легна върху крини злато? –

 

дали над мен ще пейне някой поп,

добре платен във варненската черква? –

или с шише мерло на моя гроб

Жена по мен от мъка ще изперка,

 

дали ще скубят троскот и бодил

край камъка ми моите авери? –

и ще си спомнят кой, какъв съм бил,

и – въобще живял ли съм? – Валерий,

 

дали и – страшна терца! – синове

ще поседят на пейката сиротна? –

и с кеф! – за следващите векове

със тях на благо селфи да се фотна,

 

дали ще пея в Рая – вдъхновен? –

в хор ангели allegro moderato?

Като умра, носете си от мен

за спомен крина със словесно злато.

 

3 януарий 2023 г.

гр. Варна, 13, 00 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Силно съм впечатлена! След прочит на твое стихотворение вече ми е трудно да напиша коментар. Думите ти наистина светят като злато, Валери!
  • Много силно.
  • Твоето словесно злато е безкрайно, векове ще минат и то през тях ще блести.
  • Красива поезия! Тече като водопад от чиста, планинска вода! Такова чувство за хумор съм срещала само при Омар Хаям. Самоирония могат да си позволят небесните хора. Сухоземните се вземат много насериозно
Предложения
: ??:??