15.05.2021 г., 14:30 ч.  

Апокалиптични апеважи 

  Поезия » Пейзажна, Философска, Строги форми
1002 2 5

АПОКАЛИПТИЧНИ АПЕВАЖИ*

 

Но дважды ангел вострубит;
На землю гром небесный грянет:
И брат от брата побежит,
И сын от матери отпрянет.

А. С. Пушкин („Подражания Корану“)

 

             на Надежда

 

Над

поля-

пустини,

над градини

и нивя в бодли,

над трънаци зли…

безспир валя

всевишен,

лишен

дъжд.

Над

всемир

безбожен

и разложен,

тънещ в тъмнини,

в злоба и в сплетни,

потече вир

от черна,

скверна

кал!

Над

земя –

люляна, –

със закана

Ангел – честен, строг, –

вдигна своя рог!...

И вред тъма

по пладне

падна

и

над

безброй

проклети

силуети

на души без плът,

бродещи без път…,

жесток порой

затрака

в мрака

с гръм!...

 

***

 

„Да

не бях

с охота

през живота

вършела злини,

да не бях сплетни

за злато-прах

крояла

с вяла

свяст!...“

 

***

 

Мир,

души

смирени!

Отредени

са за вас Зора

и безброй утра,

и рой лъчи,

от злото

щото

с чест

все

далеч

стояхте

и страняхте

от греха голям,

от безчестен срам,

от празна реч…;

доброто

щото

вред

до

безкрай

творяхте

и посяхте

праведни дела

в скверната мъгла… –

Пред вас сияй

Прекрасен

Ясен

Лик!

 

15.05.2021, 10:20, Горно Дряново

 

________________________________________________________________________________

* - "Апеважи" - апева пейзажи.

© Раммадан Л.К. Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да, това също е вариант...
  • От сърце благодаря! Подобни думи действат укрепващо и показват, че все пал може би има смисъл да пишеш...
  • Много Ви благодаря!
  • Кой ти разбира от благодатен дъжд. Черна кал потича по човешките пътеки!
    Миг прозрение, но изтърван е май момента!
    И доброто в този свят най- накрая ще възтържествува!
    Поздравления за строежа
  • Много интересно се е получило. Хареса ми.
Предложения
: ??:??