Атавизъм
Щом гаргите се вият на ята
и блъскат се тревожно те и грачат,
ще се разваля времето-- това
тревогата във полета им значи...
Понеже нямат гаргите гнезда
особенно чувствително усещат
и Вятърът настръхнал, и дъжда,
и предусещат: ще се случи нещо...
Незакърнял във мене и до днес
инстинкта дреме с птичи атавизъм,
подобно тях усещам всеки стрес
по някакъв неясен механизъм,
но може би понеже дом не свих,
а с Вятъра общувах си греховно-
аз ужаса от бурите надвих
и с птиците посрещам ги фриволно...
Есента/ 2020.
© Коста Качев Всички права запазени