6.09.2019 г., 19:51 ч.

Атеистична молитва 

  Поезия » Философска, Друга
415 1 0

                       

Атеистична Молитва

 

Ако боже съществуваш

и добър си при това – 

мисля, че добре ме чуваш

горе в свойта синева!...

 

Чуй молитвата ми, смешна

може би за божи слух,

но дори и да е грешно

ще тревожа Твоят Дух...

 

Чуй ме боже, днес ще бъда

откровен като пророк

и не бързай Ти с присъда

сам да ми дадеш урок

 

и това, което гневно

разтревожен изрека

да потъне в тая древна

на забравата река!...

 

Мисли толкова ужасни

ме разпъват днес на кръст!...

( Даже и да са напразни-

да не ги заринем с пръст!...)

 

Дай ми сили за да мога

в тоя безметежен сън

на човеците,  Тревога

с яростен да бия звън!...

 

Дай ми Страст да съм камбана,

но тревожна над Света!...

Да звуча като закана,

но родена в Любовта!...

 

Трябва ли ти жертвен огън

боже в твоя свят олтар –

нека моята Тревога

там да бъде жива жар!...

 

Ако боже те люлее

жажда с ненаситна стръв –

дай потир да ти налея

моята гореща кръв,

 

но решиш ли, че тревожа

Боже нежният ти слух –

с вик ще скоча, вик безбожен

и не се прави на глух,

 

щóто като гръм сигнален

ще гърми гласът ми луд:

 

– че фитилът е запален,

а Светът е над барут!...

 

1983.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??