Балада в стихийно синьо...
Зад облаците дрипави занича
Луната бледа като вощеница –
на две морето Вятърът разсича:
от Бездната излита черна птица...
Нощта настъпва... Облак скри Луната,
стъмни се в хоризонти непрогледни,
разпадна се внезапно Светлината –
Животът мина в старите легенди...
... Вълните се разбиват пощурели
в Скалите и оттеглят се във пяна...
Летят безекипажни каравели
в посока от Стихиите избрана...
Безумци само във нощта отплават
на Дързост непремислена с платната –
и няма сила да ги спре тогава
от: абстиненцията на Съдбата...
Понеже оцелелите във бурите
и гледали ги дълго във очите,
в душите си опазили са щурите –
оплетени с инстинкти – и Мечтите...
А като вино бурите опиват,
страстта им те влече – необуздана:
небето и вълните щом се сливат
и се тресе могъщо Океана...
И наркотѝк е Бурята стихийна,
щом цял живот от нея си зависим,
а абстиненцията в тебе вие –
на бряг без Вятър, спрял ли си замислен...
... Столетия със Времето обрасли
полуизгнили кораби се носят,
покрити с миди и със водорасли
те милост от Всевишният не просят...
На корабите: призрачни моряци
опъват изпокъсани платната
и през нощта ще търсят тайни знаци,
но не към Бога, а към Сатаната...
В Играта на късмета са: шестима,
а е Един патронът в барабана –
и се върти пред тях неумолимо
в хазартна и безмилостна подкана...
„ – На абордаж!” – пиратски капитани –
крещят в нощта и с Бурята се дърлят
и екипажите полупияни
на плячката си с ярост се нахвърлят...
... Опънал и в безветрието даже
платна моряк и носещ се над бездната –
възможно е сега да се окаже:
–Летящият Холандец от легендата!...
Маяците просветват като мълнии:
подлъгващи, примамливи, копнежни...
И в техните проблясъци безмълвни
изгарят всички мисли безнадеждни...
... че Цялата енергия, която
Вселената във такава нощ излъчва –
в моряците събира се, когато
те закопняват за жени и кръчма...
И всяка Буря свършва най-накрая,
със Бряг завършва Океанът даже...
А Бряг без кръчма?... Аз поне, не зная!...
... И кой обратното ще ми докаже!...
... Кръстосвах Океани разярени
във търсене на Родовите корени:
и фарове там помня угасени,
но никога и кръчми неотворени...
15.01.2019. / Коста Качев
Някога в Атлантика
© Коста Качев Всички права запазени
не си стихия, стихия и половина си, адмирации!