23.03.2012 г., 11:08 ч.

Балада за Грабежа 

  Поезия » Гражданска
469 1 3

                 По мита за вграждането

Майстори стари сграда градили...
Денем градили, нощем рушили...
Пили ракия, кърваво вино
на вересия девет години...

Майстори рекли тъй на народа:
 - Слушайте, братя! Слушайте, хора! -
За да направим по-здрав градежа,
трябва да сторим жертва човешка!...

Дава народът, колкото може -
носи на тия майстори божи...
Съхне народът - и оголява,
и обосява... И се стопява...

Майстори казват пак на народа:
 - Вярвайте, братя! Вярвайте, хора!...
Доста строежа сме го градили,
ала бъдете по-търпеливи!...

Плаче народът - сам във Всемира...
Жени не раждат, деца умират...
Колко ли още жертви ще трябват?...
Сградата вече гробище става...

А на градежа лее се вино -
хапва и пийва славна дружина...
Денем полагат нови основи -
нощем събарят със сили нови...

Марин Тачков
("Български песни", 2002 г. , редактиран вариант)

© Марин Тачков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви за добрите отзиви, Елена, Валентин, Чомолунгм!
  • Великолепни метафори, разгърнати алюзии, висок градус на стихописане. Внушенията са разбираеми за всеки, защото са взети от ежедневието. Не е лесно грозотата на времето ни да намери поетическо превъплъщение, но тук това е постигнато. Поздравявам!
  • Колко истина... Поздрав, Марин!
Предложения
: ??:??