22.12.2022 г., 18:45 ч.

Балада за провинциалния Поет 

  Поезия
427 5 3

БАЛАДА ЗА ПРОВИНЦИАЛНИЯ ПОЕТ

 

С ботушки шик и шапка идиотка,

със шалче, завъртяно на врата,

с боксьорска стъпка, пъргав като котка,

във София пристигнах заранта.

 

И ей ме, на – попийвам си тютюна,

кой – чудя се – сега да хващам друм?

Ела при мен – и дай да те целуна,

и после да ме заведеш на ЦУМ.

 

Ще гледаме и мача „Левски” – „Челси” –

пак ще ядем една гора пердах.

Ток удря на трамваените релси,

но с теб от тока мен не ме е страх.

 

Ще черпиш ли едно кафе на „Плиска”?

Или ще пийнем нейде две бози?

А после аз ръка ще ти поискам –

речи ми да! И – Боже, помози!

 

Над Витоша, когато падне мракът,

понеже нямам друго мепесе,

не щеш ли да се метнем с теб на влака?

Във Варна влакът да ни отнесе?

 

Ще опечем на тенекето миди.

Ще ти редя куплет подир куплет –

поет, поискал София да види.

И София да види жив Поет!

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??