31.12.2020 г., 13:46 ч.

Библейски мотиви... (+ 18 ) 

  Поезия » Друга
125 0 1

 

Библейски мотиви... (+ 18 )

 

(Грешни мисли в Свята нощ)

 

Пресвя́та нощ обви Кълбото

със Тайнството на Рождеството...

В родилни мъки се замята –

сама от край до край Земята...

 

Но нещо светостта се губи

в безброй легенди и заблуди...

Защото даже преди бъчвите –

били́ отворени и кръчмите...

 

И тъй до днес през Вековете

Дилема мъчи все мъжете...

Но все Дилемата е я́лова –

„във Рая, или пък при Дявола?“...

 

Безспорно, че в Домът е Рая

с ленивият уют омаен,

но идват ден и час когато –

мъжът познава там: Змията....

 

И в края все ще се окаже,

че даже в по́сти да не бла́жи –

змия́ го дебне и се крие,

защото: няма Рай без змии!...

 

Ти звинявай, боже мили,

но ще ти кажа думи криви

и солидарно със зевзеците:

-Защо изгонил си човеците?...

 

... Навярно за това мъжете

си предпочитат „греховете“,

а „Съвестта“ избрала кръчма,

догде е трезва ги измъчва!...

 

Ако́ са кръчмите случайно

затворени (необичайно

за най-голяма изненада!) –

поемат весело към Ада...

 

... Там кръчите не се затварят...

(Ти здраве му кажи́ на раят!...)

Дори в „казана“ е приятно

жените „дават“ ли безплатно!...

 

А в кръчмата на две ракии –

открил скривалище  от змии –

мъжът харизва си душата

щом време дойде: за „разплата“...

 

... Живота Бог творил разнежен

и с вдъхновение, понеже:

се спрял, размислил и добавил –

Душата, дето бил забравил...

 

Но нямал опит Той с Душата –

използвал за това  Змията –

макар и твърде бутафорна

била за опита удобна...

 

... и с нея Първата забрана –

дошла от Рая, не от Ада!...

... А после Дяволът отделно –

Страстта добавил акапелно!...

 

И всички славим Рождеството,

но и щастливи сме защото –

през Вечността това е ставало:

– тъй както ни е рекъл Дявола!...

 

31.12.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??