2.04.2008 г., 12:17 ч.

Борбата на поета 

  Поезия » Философска
1204 0 8

Борбата на поета


Най-тежката борба е вътре

със музата красива, бяла -

със своите крила тъй пъстри

тя и добро, и зло е дала.


Да хванеш своя меч е трудно,

но после трябва да решиш -

власт или обич, жалко или чудно,

и лесно можеш да сгрешиш.


Поетът знае си съдбата

и с бодър глас във тишината

запява свойта чудна песен.

И пътят му не ще е лесен.


Макар и в тръни, и в коприва,

той следва музата мъглива

и през решетки от бодли

изстрелва своите стрели.


Така ще е до сетен ден,

докле поетът устремен

не каже стига - уморих се вече.

И само мъничко човече

в душата му - пречистена и жива,

полека ще започне да изстива.


Това поетът иска, за това се бори,

не за суети и славен прах.

Сърцето си той търси да отвори

и да загърби пъплещия мрак.

© Нико Ников Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??