22.05.2013 г., 9:22 ч.  

Бургас 

  Поезия » Гражданска
525 1 4

Бургас мой роден, свиден Бургас,

в Бургас безводен родих се аз,

но днес Бургас е с нова премяна -

с морска градина и панорама.

 

Започваме винаги с нефтозавода

с комините пушещи към небосвода,

голямо пристанище, важно летище -

град на мечтите - елате го вижте!

 

Туризмът тук даже разцъфна напук,

със "Слънчев бряг" - север и "Дюни" на юг.

Появи се резиденция, но къде изчезна тя -

като старческа деменция, пръкна се и отлетя.

 

Рибаринът беше рибарин голям,

но само мечтае си за океан.

В транспортния център - транспортът цъфти,

щом автомобил си имаш и ти.

 

А що пък да кажем за СОМАТ - до вчера

тоз, който работеше на далавера?

Бургаските мелници вечно големи са,

но сивите гларуси там вече неми са.

 

Вагони строи ли "Червено знаме"? -

само че и те не са за "нами".

"Елкабел" - кой не е чувал за теб? - 

имащи име и място за "хлеб".

 

А що ли пък стана със "Промет" славен,

пак ли е вечно с поръчки задавен?

Или пък със Хемус - балкански юнак

на качество славно що даваше знак?

 

Заводи и фабрики днес не са в строя,

не искам да ставам сега звездоброец,

те всичките светят, ала не греят -

няма работници в тях, за да пеят.

 

Не пеят и бургаските славни поети

и за тях май бургаското слънце не свети!

Бургас край морето е всеки го знае -

той е началото на безкрая,

 

а пекне ли слънце и стане горещо,

той на крака е и гости посреща:

със риба и вино и с ласки любовни,

само се питам, дали Господ го помни

и вижда ли в своя небесен атлас

къде се намира моят Бургас?

 

 

 

© Ани Костова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Полезно е.Поезията не трябва да лети в небесата,а смело да стъпва по земята и да живее с болките и радостите на реалните хора.Одобрявам.
  • Харесва ми!!!
  • Скъпа, моя Ани, със стиховете ме върна във моята младост! Но нека се върнем в реалността. Тия заводи ги приватизираха другарите, а парите отнесоха някъде във виртуалдействителнистта!Успех мила моя!
  • За бургаските поети не съм съгласна!
Предложения
: ??:??