Б ЪЛ Г А Р И Я П А З Е Т Е
България все още съществува –
тринайсет века от деня велик!
Родината на Левски тържествува,
прославена от Ботевия стих.
От онзи ден, кога в едно се сляха
две смели непокорни племена,
тогаз славяни с българи запяха
по родната ни хубава земя.
Отец Паисий от килия тъмна,
кога забрава дебнеше край нас,
България навеки ни възвърна
с перо и слово в паметния час.
Ти, скъпа моя, майчице рождена,
ти, мъченице, плакала с кръвта
на Кочо Чистименски, бе последна,
но възкръсна пак от пепелта.
Децата ти за тебе, майко свята,
записваха с кръвта си песента,
която си остана недопята,
за да ни шепне вечно от пръстта:
„Обичам ви, България пазете –
най-ценното съкровище е тя
и в бъдеще напред през вековете
да бъде страж в едно със песента!
© Стойна Димова Всички права запазени
Нека Бог те благослови и бъде винаги с тебе!