Черга пъстроцветна
Шарена съм като чергите тъкани,
различни цветове са в мен втъкани,
от художник чуден са подбрани
и от майстора тъкач са изтъкани.
Ту оранжево съм слънчева,
даже нявга медено съм звънчева,
ту съм теменужено свенлива.
и позеленяващо съм някога гневлива.
Ту пък лоша съм оловно-сива
а и бивала съм огнено щастлива.
Любовта ми алена, една такава,
сърцето ми във жълто-пурпурна жарава.
Но пък в други дни ми е небесно-синкаво
и политам в гълъбово сивкаво.
Нявга гледам в кърваво червено,
всичко сякаш сиво е във мен стаено.
Гарваново черно нявга ми е на душата,
ала някога мечтая във пшеничена позлата.
Нощите ми някога са шарени
ту са бели , ту са алени.
Мисълта ми е наситено лилава,
злобичката ми - белезникава кат плява,
но сигнално синя нявга избуява,
и в кадифена прошка се стопява.
А понякога живея пъстроцветно -
очилата розови, за да ми бъде лесно,
синьо турско си обличам за разкош
и мляко със кафе в гласът не лош.
Като черга шарена обагрени са дните,
някой вплел е пъстротата на земите.
Чергата тъкана е с любов изричана
сякаш някоя мома със китка е закичена.
Ренета Първанова
© Ренета Първанова Всички права запазени