15.04.2023 г., 6:23 ч.

Денят и Нощта 

  Поезия » Свободен стих
442 0 0

Денят и нощта

 

Денят е живот един човешки.

През деня фактор един улесняващ има.

Слънцето – то със светлината своя помага.

Чрез очите, които виждат!

 

Щом очите виждат, раждат се в човека мисли.

Те на чувствата влияят, вижда човекът да прави какво!

И това е спасение от въпросите, които нощта е поставила.

Нощта поставя въпроси уж (обаче) важни.

 

Мъчиш се в съня да ги решиш, но те не са важни толкоз все-пак.

И въобще важността-значимостта на въпросите човек определя!

Зациклянето на един въпрос с чувствата е нежелателно.

Въпросът сам ще се реши ден един - с усилията съвместни -

 

На деня с на Слънцето помощта - и с делата.

На нощта с картините-въпроси-отговори нови.

При на събитията жизнени помощта.

Със силата на ума - асоциативен-честен!

 

Както погледът картини събира чрез светлината слънчева.

Така и умът- слънцето нощно от мислите картини събира.

Картините дневни и нощни той съчетава.

На ума силата в това е – различното-общо да види.

 

През деня човек да гледа-действа-танцува се учи.

Танцът на действията обаче е за смелите-трудолюбивите!

През нощта да мисли-медитира - освен да спи - човек може да се учи.

На сумрак и зазоряване особено, и в нощта дълбока,

 

Когато сънят бяга, мисълта и разходката на помощ се отзовават.

Предизвикателството на деня са действията и делата.

На нощта – мисълта и смелите решения.

А съдбата се влияе и бои - от какво най-много?

 

От находчивият ум и смелите непредвидими действия!

На нощта и на деня са те господари съответни.

Ако човек не изненадва себе си - не смел е и „луд“ не е.

Малко луд да си - обаче - на живота условие това е истинско!

 

Да „танцува“ в действията на деня такъв човек ще се научи.

Но и успешен да бъде в на нощта мислите ще трябва още,

На желаното да акцентира, а нежеланото – встрани да поддържа.

Ако картини разни в едно да събира се научи,

 

До овладяването близко на нощта ще се намери!

Ако изследва нещата по признаци подобни-различни-групови,

Мислител-изследовател, творец човек ще стане!

С делата - деня ще владее, а с мисълта-нощта.

На боговете той тогава ще мяза!

 

Слава на Велес! На боговете слава!

 

Ура.

 

Лесничея

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??