Дайте ни свобода, въздух, лъчи,
докога други съдбата ни ще решават,
докога народът наш ще мълчи,
вместо да се бори и да побеждава!?
Кога вместо чуждия интерес,
българският ще бъде пръв,
кога ще имаме слава и чест,
за които е пролята толкоз кръв!?
Докога ще слушаме лъжи
от политиците ни "родни",
ще бъдат ли истински мъже,
или на чужди сили са изгодни!?
На празника само говорим
колко ценна е независимостта,
в другите дни, вместо да се борим,
народът ни прекланя пак глава!
© Георги Всички права запазени