19.08.2023 г., 15:45 ч.

Дете на Бога 

  Поезия
133 3 2

ДЕТЕ НА БОГА

 

... дали защото праведно живях – и с Божието слово писах книги,
дори и да умра – не ме е страх! – отвъд ще пея с летните авлиги,
със бъдещето време съм на "ти", със миналото тъй добре се знаем,
че се надявам – Бог да ми прости? – което дадох и го взех назаем,
един ли ви оставих светъл стих в пространствата над мен необозрими?

 

И колко ли светулчици спасих във вихрите на светлите си рими?
И просяка пред килнатия храм нахраних го – и пихме две-три бири.
И съм готов на всекиго да дам душата си, която с арфа свири.
С риск да изглеждам пълен идиот, и аз смирено ще си чакам края.
В прекрасната измислица – Живот! – аз бях дете, потеглило към Рая.

 

17 август 2023 г.
гр. Варна, 19, 45 ч.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "И колко ли светулчици спасих във вихрите на светлите си рими?"
    Светъл ден, спасителю на светулчици!
  • Остани си винаги такъв и спасявай светулчиците във вихрите на светлите си рими.

    Няма такава поезия.
Предложения
: ??:??