3.12.2023 г., 19:18 ч.

Дете на улицата 

  Поезия » Гражданска
133 1 2

Дете на улицата

 

 

Не помня роден дом и родна стряха!

За мене улицата бе подслон.

И скитници приятели ми бяха!

А правилата – уличен закон!

 

Коричка хляб достатъчна ми беше!

Благодаря на Бога за това!

Сърцето ми, от болка то кървеше!

Справедливост нямаше в света!

 

Аз бях щастлив, че днес съм се нахранил,

че ще дочакам утрешния ден!

Лошо никому не съм направил!

Ала съдбата ме наказва мен!

 

Дали изплащам чужди грях, не зная

и не познавам майка и баща!

Не зная за какво да се покая!

Защо съдбата мене ме избра?

 

Отраснах пред препълнени витрини,

сред хора със изстинали сърца!

Преглъщах сред богати магазини,

и сред тълпа със каменни лица!

 

Минаваха далечни, непознати,

безразлични в своя малък свят!

Поток от хора бедни и богати,

те нямаше дори за миг да спрат!

 

А на човека колко му е нужно?

Коричка хляб! Прегръдка! Топлина!

Останалото всичко е ненужно!

То е само фалш и суета!

 

03.12.2023 г.

 

 

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • 6ца за откровената истина. Наскоро гледах филма "Жената във вана". Там също много добре е описано бездушието на обществото в 21 век.
  • Недъзите на обществото са си същите и сега, и преди 20 години, и преди векове, напук на техническия прогрес.
    Поздравявам те.
Предложения
: ??:??