2.03.2021 г., 19:27 ч.

Диптих: В предверието на бурята 

  Поезия » Пейзажна, Друга
180 0 3

 

Диптих: В предверието на бурята

 

1.Вечерта преди бурята

 

Всичко бе като в легенда:

вплетена в реалността,

накъдето да погледна –

бе вълшебна красота...

 

... Беше то в едни далечни

екзотични ширини́ –

вечер с усет тих за Вечност

под тропичните звезди.

 

А звездите тъй големи

и намигващи дори,

тюркоазено-зелени

отразяваха искри́...

 

И преплитаха се главно

златно-сребърни влакна,

и омесваше ги плавно

всяка залезна вълна́...

 

Нежен бриз полъхна леко –

цветовете рапиля́,

о́пна слънчева пътека

и се нейде запиля́...

 

Черни птици прелетяха

над притихналия бряг...

Предусещащи заплаха –

те за буря ко́бен знак!...

 

А в красивото затишие

в знак, че буря предстои́ –

чувах как дълбоко дишат

океанските гърди...

 

Слънцето дори – във залеза

спряло  вечният си ход

ми намигна с поглед гаснещ –

може би сигнален код...

 

Виждах: Всичко се променя –

и тогава връхлетя

разгневената Вселена

върху цялата Земя!...

 

Хоризонта в миг изчезна

залезът потъна там, 

а във зейналата бездна –

бурята си вдигна храм...

 

... Е́то време оттогава

помня мило вечерта,

но желая да забравя –

на Стихията страстта!...

 

... Беше в друга перспектива

екзотична вечерта –

като приказка красива!...

.... Но ме буря връхлетя!...

 

2.Завръщане след бурята

 

Тревожно въздухът ухае

и от предчувствия сгъстен –

Духът на бурята това е

преди да затрещи над мен!...

 

И облаците сиво-сини

препускат с ветровете зли –

димът от селските комини

се стеле долу и пълзи.

 

А птиците летят на ниско

с инстинкт като живота стар,

че колко бурята е близко

усеща всяка жива твар...

 

Небето мълнии разцепват –

смълчи́ се, тресне изведнъж,

смрачава се, за миг просветва

и се отронва едър дъжд...

 

След бурята се диша леко:

дъхът на билки и озон, 

и с радост старата пътека

поемам пак към бащин дом...

 

    *     *     *     *    *

 

... Но-о пътната врата във мрака

и опрощаваща и строга –

единствена в нощта ме чака

със два висящи некролога...

 

01.03.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??