Къде се ражда доброто?! Къде?!
Първо в джоба сред семки и бонбонки на малко дете.
Извадило първата семка - хвърлена на воля сред трева.
Посяло слънчогледи в необятната шир - поля.
Подарило усмивка на синева. После подало ръка
на приятел с ожулени колена.
Играли на жмичка с трепет да бъде открит от очи,
в които не би искал никога да бъде скрит.
Подало бонбон - теменужка в пролетен ден,
сладък - от сърце подарен.
А после, а после! - когато направи "беля" -
пие глътка от извора на река,
огледал се в чистотата на нейната бистрота.
След това тичащ към вкъщи -да стопли своите бузки
в прегръдката на най - най прощаващия човек - мама,
стъпката му напред по водата на тази река.
Единствено тя - тя го учи на доброта.
Как да дава, как да взема със шепи да мие лицето.
Да се сбогува с гурелче скрито в ъгълче на очето.
© Тодорка Атанасова Всички права запазени