21.05.2023 г., 9:40 ч.  

Две кучета 

  Поезия
192 0 0

Две кучета

На разходката на Лесничея

Минава той покрай кучета две

В двор един - бяло едното, и черно

Бялото се радва, и галене иска през мрежата!

 

Черното лае, бялото му се кара - лае него,

Ха сега де - конфликт двоен.

Как да получи бялото нужната ласка?

Налага се в бой да ходи за нея!

 

Така е с Лесничея в живота.

Разделени са хората, едни ласка искат.

Другите - към бой и борба се стремят.

Куче е Лесничея, но лесничеите се делят.

 

Черните кучета казват: неистински си ти лесничей.

Прави ли са те? Не съм аз лесничей в гората, не глобавям, не практикувам сечи.

Но - залагал съм площи пробни, измервал съм много дървета, студентите учил.

Имам трудове научни, Доцент дипломиран.

 

Кучетата черни - имат си те началник пес велик,

Да ги ласкае искат той.

А белите - чакат ласката моя!

Не е обаче само куче Лесничея.

Той още е и лъв, орел, змия, бик и друго.

С Велес - богът горски, полски, подземен и небесен, Лесничеят чифт е.

 

Задачите на Лесничея този други са!

Научно-изследователски, творящи, божествени.

И това смущава песът и кучетата горски-черни.

Не си ти лесничей като нас.

 

Да Лесничей съм аз и ваш, и друг, незнаен.

Съдбата ми такава е.

Бродя по горите, сред храстите-тревите, но не служебно повече, разходки.

За мен обществото - хорско, животинско, небесно - 

Гора е също!

 

Проправям аз пътища-пътеки незнайни.

Имам понятия-знания, методи други.

И на кучетата бели ваши разчитам.

Ласката нужна от мен ще получат те, и служение аз.

 

Ако е нужно, и лай черен доловя силен,

От небесата кат орел ще се спусна.

Да видят черните другари, че сила друга имам.

Обичайте вие, и получавайте от Господаря свой ласки.

 

Против вас ли е Лесничея?

Не, защото Велесови са и черните и белите.

И Лесничееви - в сметка крайна са,

Кучетата тези вида два!

 

**

 

Броди по горите Лесничея.

По улиците селски-градски.

И целите, задачи свои изпълнява.

Гали, наказва и обича - случая според.

 

На Велес, на Лесничея, на животните мили Слава!

На кучетата, бели, черни и господарите им -  уважение, порицание, ил често най-  нито да, нито не. 

Да творят съдбата своя според интереса свой.

Свободно да живеят нека.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??