4.01.2015 г., 9:43 ч.

Един изгрев в Океана... 

  Поезия » Пейзажна
425 0 2

Един изгрев в Океана...

 

Цяла нощ бушувал Океана

уморен люлееше вълни,

а над него Вятър бе подхванал

да гаси последните звезди...

 

Малко преди изгрев стана тихо,

щом дори и Вятърът се спря-

нощните видения се скриха

и тогава Слънцето изгря...

 

С първият си лъч премина бавно

то над всяка срещната вълна,

Океана пламна незабавно

и до хоризонта засия:

 

във нюанси огнено-златисти

с подлудяли диви светлини

до Безкрая чак, със поривисти

в резонанс със Вятъра вълни...

 

После със лъчите си обагри

облаците в чудно зарево

и извая нежно непознати

образи с неземно тържество...

 

И в една дълбока перспектива

въздуха дори се разгоря:

цветове се сливаха красиво...

Времето за малко даже спря!...

 

Слънцето изгряло се зачуди,

никога не спирало до днес,

но разпръсна то нюанси луди

и във разточителен финес...

 

Огнена черта на хоризонта

раздели вълшебството на две:

долу- Океана незапомнен,

горе- Вятър, облаци, небе...

 

... И над Океана полетяха

риби като птици, на ята,

облаците в миг порозовяха,

смесиха се Огън и Вода...

 

Две Стихии: сляли грациозно

своето вълшебство над Света

в тоя изгрев, в просто невъзможна

и необяснима Красота...

 

Всичко беше тъй невероятно:

рибите, вълните, утринта,

Океана- върнал се обратно-

в Първият си ден от Вечността!..

 

И това бе тъй неповторимо

(нищо че Светът е повторим!),

че нашепвах неразбрани рими

от език до днес непреводим...

 

... Радвах се, че утре пак ще има

изгрев подлудял от красота

и над Океана пак ще мине

с дъх на водорасли Вечността!...

 

 

Коста Качев

Някога в Пасифика

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Изгрев с дъх на водорасли!
    Реалност и въображение - в едно...
    Чудесно!
  • Харесвам изгревите, но на Земята..., те са невероятни и бих ги снимала всеки ден...!!!
    "Слънцето изгряло се зачуди,
    никога не спирало до днес,
    но разпръсна то нюанси луди
    и във разточителен финес...!!!"
Предложения
: ??:??