28.01.2012 г., 10:29 ч.

Една много тъжна любовна история... 

  Поезия » Философска
1107 0 6

 

... и истинска при това!

 

 

Цял ден бесувал Северният Вятър,

но малко укротил се с вечерта

и в сняг и лед открай докрай полята

завил като с постеля за нощта...

 

Затрупано в снега било селцето,

а тук-таме не разрушен комин

със снежна шапка, пушел към небето,

но падал ниско сивкавият дим...

 

На лошо време то било поличба

и куче нейде лаело на зло-

човешки глас отеквал грубо: „чиба!”...

...И все тъй студ, и кучешко тегло...

 

...А между къщите в студа се влачел

подобно призрак- щъркел полужив:

изпосталял, в снега почти прозрачен

залитал там, проскубан и дръглив...

 

Отказал бе да отлети със ятото

защото бе изгубил Любовта,

че Тая, със която и гнездо във лятото

си бяха свили, взе му я Смъртта...

 

Тогава  бе решил, че няма смисъл

Животът сам, без страстният мотив

на Любовта и с тая тъжна мисъл

във вечерта се влачел полужив...

 

С последни сили спрял се до Дървото

(и то огънато от лед и сняг),

но горе, на върха било- Гнездото

и спомените грабнали го пак...

 

 ...Небето на море така прилича,

а облаците бели- на вълни...

Пак двама са... Безкраят ги увлича

и в Изгрева се къпят в светлини...

 

Тя най-красивата от всички беше

във ятото, с най- силните крила

и даже срещу Вятъра летеше

изящна в дързоста като стрела...

 

И Утрото отново е прекрасно,

небето- от Зората в цвят червен,

а после Заревото щом угасва

е Слънцето обожествен тотем...

 

А Вятърът крилата им подпира,

докосва ги със полъха си свеж,

но в изгрева и Слънцето се спира

загледано във техният летеж...

 

И все така размахани синхронно

крилата им възторжено трептят-

в свободен Полет дръзко и съдбовно

и все нагоре влюбени летят...

 

...На сутринта намерили го хората...

И толкоз тъжна гледката била:

надвил смъртта, студа, глада, умората

той мъртав бил... Но с махащи крила!..

 

01.03.2011.          д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??