26.05.2024 г., 18:39 ч.

Едно безгрижно лято 

  Поезия » За деца
168 2 10

Стига вече до късни доби

да решаваме на математиката трудните дроби

и най - различни там сложни уравнения

с едно, две или три решения.

 

Ваканция е! Дойде лятото вече!

Едни през океана заминават надалече,

други тичат към някое море,

трети изчезват незнайно къде!

 

С братчето ми, след просветното дело,

тръгваме при баба и дядо на село,

в селото сгушено сред красотите на планината,

протегнало снага в долината на реката.

 

Къщите, наредени на стръмния бряг,

надвесени наблюдават водният бяг

между камъните с пръски пенливи

докато се влее във вирове лениви.

 

Аромат на цветя от ливадата се носи,

тичаме с приятели по пясъка боси,

скачаме във вира - син и дълбок,

един след друг, скок след скок.

 

После, сложили маски на лице,

ловим в подмолите риба с ръце,

с весела глъч огласяме реката

щом хванем риба във водата.

 

Облаци черни, сбърчили челата,

с гръм и трясък нарушиха ни играта,

с първите капки, които долетяха,

ние дотичахме до бабината стряха.

 

След дъжда, над доловете и билата,

засвети в небето красива дъгата -

знамение чудно, че с кошнички в ръката

утре ще ходим за гъбки в гората.

 

Спуска се нощта. Повява Зефир.

Уморени в кревата лягаме подир.

От нежната песен на щурците отвън

клепачите натежават за сладък сън.

 

© Никола Яндов Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Сбогом, дроби, уравнения! Идват летните вълнения. »

6 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??