Едно момиче в тълпата...
Било́ във края на войната
(каквото и да се рече́!) –
едно момиче във тълпата
издирвало едно момче...
Неудържима веселбата,
щастливи хората били́,
че вече свършила войната –
донесла толкова злини́...
От фóйерверките тогава
единствено се носел гръм
и всеки искал да забрави –
подобно на кошмарен сън...
Като любимец на съдбата
бил всеки оцелял войник
и с униформата в тълпата
бил като паметник – велик...
... търчи момичето... Разпитва
със умоляващи очи:
светът превръща се в молитва –
с живот във „старите” мечти...
... Те пак са двама в планината
преди да тръгне на война.
Там в порив страстен на телата –
тя беше станала: Жена...
И сутринта как много плака!...
А зад последния завой –
изниза се със писък влака
и любовта отнесе той...
Писмата вече от година
не бяха идвали, ни вест
и чуваше се, че малцина
са оцелелите до днес...
... Завърналите се: празнуват,
че те́кло ли е, ще тече́...
... А то – все вика като лудо
в тълпата своето момче...
... А път му правела тълпата
но не разбирала: защо,
в разгара див на веселбата –
момичето крещи само́...
Но тъй си е от памтиве́ка,
макар усърдно да твърдим
за милосърдие в „човека“ –
нетленно то е, като дим!...
... Човешките тълпи са шумни,
егоистични в „радостта“,
но в тържествата многолюдни
без сетива са за „скръбта“!...
29.04.2020.
© Коста Качев Всички права запазени