18.09.2013 г., 8:04 ч.

Есенна импресия № 4 

  Поезия » Пейзажна
450 0 4

 

 

Есенна импресия № 4

  

Стеле се килим от шума,

клоните се залюляват,

а с едно листо по друма

Вятърът се забавлява.

 

Ту го вдигне нависоко

и го завърти внезапно,

ту във другата посока

с него стрелне се обратно...

 

Виж дърветата жълтеят

притеснени в листопада-

идва Есента, а с нея

като в тъжна клоунада:

 

и смехът не носи радост,

и Живота отегчава-

неналюбил се на младост,

то какво ли ми остава!..

 

...Някакъв врабец случаен

от дървото ме поглежда

и отлита, уж нехаен

с вятъровата надежда...

 

Знае малкият бездомник:

Вятърът е своенравен

и прекрасно е запомнил

в Есента какво се прави:

 

щото Вятърът когато

с шумата се заиграва

всяка птица по земята

на мига да се спасява

 

трябва да намери завет...

...Тъй е свят откак светува

и във родовата памет

то като инстинкт битува...

 

...Само аз сега се шляя

и като с листо във Есен

с мене Вятърът играе-

сам пронизващ, но чудесен...

 

На инстинкти неподвластни

са човешките пристрастия

в тия мигове прекрасни

на  и з п л ъ з в а щ о  се щастие,

 

в тая чудна канонада

от пристъпващата Есен...

...И вървя под листопада:

много тъжен, малко весел...

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??