25.01.2024 г., 11:28 ч.

Ескизи върху спитения плаж 

  Поезия » Любовна
134 4 4

ЕСКИЗИ ВЪРХУ СПИТЕНИЯ ПЛАЖ

 

Когато камионът отнесе

последните чували с листопади,

и вятърът завие като псе

безкрайните си оди и балади,

 

и тръгнат силуети из дъжда,

с които нямам нищо да си кажа,

един Летящ холандец през града,

без теб – се смъквам сам-самин на плажа,

 

и като луд се щурам по брега

край гларусите, тръгнали на роти –

рисувам те – почти! – Едгар Дега,

от пясък вая те – Буонароти,

 

говоря ти – на птичия език! –

но отлетя ми думата вълшебна,

и всичко се разсипва подир миг,

морето безучастно го загребва –

 

трептежите на късните ята

и залеза над Франгенския хребет –

зачеркнах вече всичко на света,

освен едничко – спомена за тебе,

 

рисувам те – със птичите пера –

на спитения плаж – един побъркан.

Ще те рисувам, докато умра! –

а по-нататък ти ще си безсмъртна.

 

24 януарий 2024 г.

гр. Варна, 17, 10 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??