3.09.2020 г., 0:49 ч.

Геодезист... Що е то? 

  Поезия » Хумористична
513 1 1

 

Техническа квалификация и умение

за геодезиста това е определение,

а щом приложи и наука в практика,

се получава много сложна тактика.

 

Събиране и оценяване на информация,

също и измерване на ситуация,

научил дузина термини и думи,

обича да разтяга той локуми.

 

С тежкото си снаряжение

проявява доста въображение,

работи на всякакъв терен

и трудът му е добре платен.

 

Разделя обществените от частните земи,

като си води обстойни записки,

а за национални и интернационални граници-

изчисленията поне са трийсетина страници.

 

За целта намира скрити точки,

понякога се налага и да кърти плочки,

намери ли ги-извършва тайнствен ритуал,

по-свещен и от завършващия бал.

 

Около нея обикаля със трикрака патерица

и подскача като бясна катерица,

ала не му помага и огненото, парещо кълбо-

чувства се като печено слънчогледово зърно.

 

Планира, развива и преустройва собствеността,

а сметките й достигат безкрайността,

работата изисква много време,

но с нея кой ли друг ще се заеме?

 

Разкарва се с оръфания си костюм,

досущ приличащ на някой гюм.

по улицата зяпат го учудено,

ама погледите остават върху него непринудено.

 

Уж изправен, а приведен си върви,

сякаш гледаш Квазимодо, но милион пъти,

той е и леко кривоглед,

а от измерванията на очите вече нужен е и лед.

 

Изглеждащ винаги изтощен и скапан,

защото все от кучетата е нахапан.

не стига и това, а и паметта му е скъсена,

за да се прибере оставя знаци по терена.

 

Ето на-гатанката е разкрита,

таз, която в потайност е била обвита-

мразиш докато го учиш,

но се радваш когато сполучиш!

© Георги Георгиев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • между трудова характеристика и социално-битов портрет, но недейте така... и той сърце носи, ще се усмихна, но не го мразете.
Предложения
: ??:??