Звяр ужасен нощем скита
там, по горската пътека скрита.
И във мрака чер подуши
да се скитат хорски души.
- Кой във сенките се крие -
звяр ли е, човек ли е?
И приготви се да скочи
звярът и език проточи.
- Скрийте се зад мен, дечица млади! -
рече момъкът и меч извади.
А пък звярът отдалече
срещу хората се стече.
Тъкмо да ги нарани
и за миг се вцепени.
А зад него се помести
чудно хубава невеста.
- Пътничета, откъде сте,
що ще чините из леса?
Я елате вий със мен и
починете, май сте уморени.
© Златко Тошков Всички права запазени