3.06.2023 г., 12:34 ч.

Формата на скръбта 

  Поезия
269 6 9

Чух… славеи пеят…  а мъртвите чакат.

И пеят високо… смъртта пък не пита

… че тиха е всяка стъпка към мрака.

Коя жена от скръб коси ще заплита…

 

За себе си как без думи да плачеш

и жито да кипнеш, цветя да убиеш.

Порои са тези съ́лзи и влачат…

вода в кладенци кални. После ще вият

 

с гласа на вятър изгубен в Балкана,

а в ниското кръстове, в ниското мъка

и бяла черква с тревожна камбана…

… такава горест! И гробаря замлъква.

 

Върви тихо между мъртви и живи.

Пътеката прави… пътека висока.

И сее по равно пролет и зими –

така до сълза се празнува живота.

 

Жени Иванова

© Jasmin Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??