7.02.2021 г., 19:01 ч.

Хавай... 

  Поезия » Друга
145 0 3

 

Хавай...

(хавайска приказка)

 

Океанът се синее

разлюлян във вечерта,

а Жена в червено рее

поглед син като мечта...

 

Бавно залезът угасва

и от Космоса сама́ –

слиза нежна и прекрасна

нощ от звездна светлина...

 

Бриз над водната стихия

пръсва лек прозрачен хлад –

тропик, време за магия,

щом си безразсъдно млад!...

 

И събрал си страст подобна

на безумния стремеж –

да преминеш хоризонта

и едва „отвъд“ да спреш...

 

А пресякъл хоризонта

кораб с алени платна –

прави тук нощта самотна

в приказка за любовта...

 

... И́ я вятърът разказва

с океанските вълни́

скрит в примамващите пазви

на хавайските жени́...

 

А́ко има на Земята

някъде реален Рай,

той е само в красотата

фантастична на Хавай!...

 

И в жените му кокетни

със гирлянди от цветя,

и в екстаза на момента

в ласките, и във страстта...

 

... Идват кораби мистични

оцелели в ураган –

носят дарове митични:

зла́то, янтар и тамян...

 

Бързо търсят кей, приста́ват,

котвени вериги с гръм

се опъват и вдълбават –

става тихо като в сън...

 

... Бавно залезът угасва,

разпилява цветове́ –

пада нощ тропична, ясна,

стихват бурни ветрове́...

 

А моряците поемат

със жените във нощта –

за да продължат поемата

приказна за любовта...

 

... Но една жена в червено,

като фар на този бряг,

с Времето не уморена

чака своя смел моряк...

 

И ще чака докогато

има вятър и вълни,

и над Океана в я́то

рее своите мечти!...

 

07.02.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво е!
  • Ох, поне три стихотворения в едно. Не разбирам защо е нужно. Защо да не са три отделни, тая протяжност убива красотата
    Не случайно земята е кръгла, за да виждаме до хоризонта.
  • Красиво,ритмично и попиващо ! Благодаря!
Предложения
: ??:??