31.03.2023 г., 22:56 ч.

Хлеба 

  Поезия » Свободен стих
203 0 0

Хлеба

 

За на Лесничея хлеба ще поговоря аз сега.

Хлябът, хлеб по диалекта български-югозападен го

Нарича той.

Хлебът енергетичен да бъде трябва!

Дава той така - при асимилация крайна - красотата своя!

 

За маята магазински-хлебна говори се - вредна е тя.

На хлеба изпичането след - бактериите остават живи -.

Съществата тези вътре - по причина някаква са:

За организма - неблагоприятни.

Затова остават варианти два за предпочитание тук.

 

Това, за което ще говоря (1) и - правят хора други,

Хлеб с квас (2), - в което практика нямам.

За хлебът „мой“ са брашна два вида нужни – бяло и едро-смляно.

Повече бяло, от другото по-малко, практиката моя е такава.

В съд дълбок (гювеч глинен например) се слага

Килограм един брашно общо!

 

Във време също се вода с шепа неголяма морска сол

На огън-котлон слага.

Да се разтопи солта целта е.

В брашното-смес се „паничка-дупка“ прави, и се капва олио там.

И дъното на тавата-тепсия се пак с олио намазва.

 

Водата солена негореща се в брашното сипва, количеството – по преценка.

С ръката лява с месещи-въртеливи движения се смесва добре брашното

С водата.

Консистецията брашнена-тестена гъста средно да бъде трябва!

Тестото готово с пълни леви шепи се на тепсията слага.

 

Съдът-тепсия се във фурната долу полага, и ръцете с водата хладка

Заедно с „гювеча“ се измиват.

След минути 10-12 (с пръста) се в центъра на печивото дупка прави.

И се на по-горно ниво на фурната полага.

На хлеб изпечен се мирис след минути 10 из стаята понася.

 

Да се погледне той време е, и когато цветът леко тъмно кафяв

Стане, за ваденето му - време е!

Ако край от питата кръгла по-блед ти изглежда, да се завърти

В посока противоположна може и нужно е.

Втори преглед - хлебът изпечен е, да – доволен си! Ура!

Вади от фурната хлеба (индиански) смело ти тогава.

 

В тава друга, негореща, обърни питата красива-корава.

Ръката си с вода намокрена прокарай ти от страните ѝ две.

Питата-хлеб изстива - и се за консумация готви.

По преценка моя, на Лесничея, това е хлеб пъти шест

От хлеба магазински силен по-!

 

Да си прави човек хлеб такъв, желателно е!

Коравичък е да, зъби силни-здрави иска, но затова пък –

Вкусен, енергетично силен е той!

Чувствата - с романтика зарежда, мисълта - с мисъл нова,

Душата - с доволство, духа – с устрем огнен-смел.

 

На споделянето за хлеба, скромно-поетично,

Краят му дойде.

Да проверите-опитате хлеба този, ви предлагам.

Ура ! И на хлеба Лесничеев слава!

 

 

 

Лесничея                                         1.04.2023г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??