4.07.2008 г., 12:53 ч.

И на тебе, Ивано, хортувам… 

  Поезия » Пародии
1004 0 10

Ех, Ивано, Ивано…

Ивано, моме, хубава…

Хубава, още писана,

Писана, още галена,

Галена, още славена…

Защо, моме, кандиса

войвода да ми се главиш,

снежано лице да въсиш,

погледи черни да мяташ

и хорски хатъри да късаш?

Ех, Ивано, Ивано…

На тебе, моме, хортувам,

хортувам, още казувам -

мома за любов е родена,

кат слънце с усмивка да грее,

с чуден глас, меден, да пее.

И на тебе, Ивано, приляга

в ръце си бели, Ивано,

свидна рожба да къташ,

до сърце да я пригаляш

и нежно да и припяваш

русалкини песни омайни.

И на рани зори, Ивано,

вместо глави посечени –

от тебе, моме, войводко,

и с пушка сърца стреляни,

изпрати сребърен месечко,

посрещни слънце засмеяно,

па разпей пилета кротко.

И на тебе, моме, Ивано,

тогаз щат да ти дойдат,

не клетви черни мълчани

и омразни думи потайни,

а тогаз щат дойдат, Ивано,

от хората, още от Бога,

благост и обич безкрайни,

и песни во веки пеяни.

Ех, Ивано, Ивано…

 


© Елена Гоцева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??