24.05.2020 г., 17:43 ч.

Имаме слово - имаме светлина... 

  Поезия » Свободен стих
499 1 7

 

Заслушах се и чух светлината.
Чух музиката на буквите.
На буквите, композирани
от Светите солунски братя.

 

А вие, чувате ли мелодията им?
Акордите изтъкани от слънце.
Те създадоха нашите лъчи.
Имаме слово - имаме звезди.

 

Те създадоха нашите корени.
Засяха те - дървото на културата.
Придадоха смисъл на всичко.
Имаме слово – имаме мечти.

 

Думите ни, имат смисъл веч.
Имат слово. Стават те дела.
Децата виждат цветовете.
Цветовете на буквите и на живота.

 

Благодарение на делото им-
Можем да пишем на езика си.
Можем да познаваме историята си.
Можем да създаваме настоящето.
 

Можем да мечтаем в бъдещето.
Можеш да откриваме добротата.
Можем да четем, да пишем.
Имаме родина – имаме сега.

 

Те събудиха ни за живот.
Показаха ни избора и съдбата.
Дадоха ни свободата -
Да избираме светлината.

 

Научиха ни какво е дълг.
Научиха ни какво е да си човек.
Подариха ни книгите си.
Дариха ни с перо и реч.

 

Те са братята Кирил и Методий.
Те, които ни дариха с вяра.
Те, които ни пробудиха от сън.
От сън дълбок и от забвение…

 

Те, които озариха пътя ни.
Те, които ни дариха със слово.
Те, които ни дариха с израз.
Те остават веч в сърцата ни.


Имаме слово – имаме светлина.
В словото ни ще пребъдат те.
Ще го пазим. Ще го съхраним.
В буквите им веч ще обичаме…

© Лили Вълчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ти, Цветенце! ❤️
  • “Заслушах се и чух светлината.
    Чух музиката на буквите.

    Акордите изтъкани от слънце. ...
    Имаме слово - имаме звезди.”

    Много е хубаво, Лили! Дано тази музика е вечна!❤️
  • Благодаря, Лили!
  • Благодаря ви! Честит празник! Бъдете здрави, щастливи, вдъхновени и обичащи. Бъдете себе си!
  • Словото е музика и музиката - слово! Лили, аз чувам музиката!
  • Поздравления за чудесната творба!Аз също имам стихотворение по темата.И честит празник!
  • Браво! Цяла ода си създала! Поздравления
    и Честит празник!
Предложения
: ??:??