26.02.2007 г., 17:51 ч.

Истината и виното 

  Поезия
2525 0 5

Нощта отдавна бе покрила

гръдта на уморената земя

и гледайки я сладко как заспива,

стозвездие над нея засия.

Притихна малкото селце,

наричано от всички „Круша крива”

и сгуши се в планинските нозе,

заспа във своята клисура дива.

Не щеш ли, цялата идилия за миг

изчезна, като добродетел у мома,

дочу се лай на псета, после вик

 и някой шумно изруга.

Жвакащи небрежно в калта,

залитащи по тясната пътека,

се тътреха едва-едва

два рошави и страшни силуета.

Наивният читател веднага

ще каже, че са два вонящи таласъма,

но грешка ще е - та това

са Димо и Стоян „Чапкъна”.

Двамата другари верни,

в борбата срещу винената кана,

се връщаха пияни и залени

от кръчмата на спасовата Гана.

Нали си бяха комшулук,

на ъгъла си сбогом взеха,

прегърнаха се както всеки път

и всеки препика си плета.

Стоян открехна боязливо

после къщната врата,

а там го чакаше „ щастлива”

Кина, благоверната жена.

Кина:

Добре дошла, пияна свиньо,

кесията ти празна ли остана?

Защо не се отвориш, земьо,

та в тебе мигом да пропадна?

Стоян:

Не се гневи, о прелестна богиньо,

а мигом с топла ласка ме дари,

седни до мен, налей ми вино,

на тебе също си сипи.

Кина:

Ах, лицемерие, ти нямаш бряг,

безочие, просторите ти са безчет,

как нямаш срама, дърт глупак,

в едно със виното бъди проклет.

Стоян:

Но, скъпа, ти не богохулствай,

нима забрави за плътта

на синa господен, че е хляба,

а виното му е кръвта.

Йоан дори в своето писание

Христа нарекъл е лоза,

а учениците му пръчки са, внимание,

какво ще кажеш за това?

Кина:

Че ти си бил светец пресвят,

а аз едва сега разбрах,

мъжът ми ангел бил крилат

а, Кинче, ти затънала си в грях.

Стоян:

Дори и мъртвите го предпочитат,

за туй отгоре, на пръстта,

с която ги покриват,

разливат вино, да попие тя.

Кина:

Нашия предтеча Ной описва

видовете пиещи мъже -

агне, лъв и непристойната маймуна,

а ти определено си прасе.

Стоян:

Той Ной и друго нещо казва,

че наранената земя на Авел от кръвта

нов сок започнала е да изкарва -

на виното и мъдростта.

Кина:

И тази мъдрост виното е значи,

затуй и толкоз мъдър си сега,

изпил си днеска доста чаши,

а тук изля си глупостта.

Стоян:

Накрая, мисля, даже ти

да си доволна трябва от сърце

в едно със всичките жени,

че сръбват вашите мъже.

Тогава даже и беззъбата старица

лесно придобива красота,

в очите на подпийналия мъж кралица

най-прекрасна става тя.

Кина:

Казват” истина във виното се крие”-

не мога аз да отрека,

че мойта хаймана щом пие,

наистина съм най-желана на света.

 

© Диньо Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??