Лукът може да накара хората да плачат, но още не е създаден зеленчук, който да ги кара да се смеят. - Уил Роджърс
Да, вчера писах стих за скорпиони,
за змии, паяци и всяка друга гад,
рисувани върху несбъднати икони...
Но се налага да се върна пак назад!
Комшията ме среща днес на двора:
"Защо бе комшу, причиняваш тез неща?
Ми ти подлуди вече маса хора!...
Не искам да те зная повече!...Не ща!...
Като побъркани децата пръскат
със препарати срещу всяка дребна гад!...
И черги, и пердета вкъщи тръскат -
направо, казвам ти, настъпи сякаш ад!...
Да вземат малките да се рисуват,
за интересно - с дървеници и бълхи!...
Родителите пискат и бесуват,
а пък мълвата си върви, върви!...
Че как заразата навред си пъпли
и няма никакъв за нея верен лек...
Държавата погива с бързи стъпки!...
Защо това ни стори, бе, човек?!?...
Днес на пресечката един ме среща,
с пръскачка пълна с мощен препарат...
И аз - зашеметен, не се усещам -
набързо ме третира - и отпред, отзад!...
И махалата пламнала е също,
а пък мълвата все така - върви, върви...
От дезинфекция сега се връщам...
Съветвам те - нанякъде се изсели!...
Направо - извънредно положение!...
Бе, кой ги пуска тез фалшиви новини!...
И както сме наивни по рождение,
отново се оказваме в тревожни дни!..."
© Роберт Всички права запазени