8.09.2014 г., 17:16 ч.

Ждрело 

  Поезия » Гражданска
477 1 3

Ждрело

 

Намирам те почти на сляпо,

намирам те като желан отдушник,

като чистилище. Изувам си сандалите,

преди Йоан да го направи. И си признавам:

в една фасета поглед може би ме има,

а в дъното на друг съм минало.

Реката хроницира всичко

без трите степени на важност.

Оглеждам се – фрагменти с моето лице,

парчета слюда от небе, дървесни магистрали,

сатенени воали слънце... в живака 

на речното огледало копирани индекси.

Една душа

вдишва–издишва себе си, 

пулсира хармонично с

въздух, блясък, багри, аромати… и величие!

О, Дядо Вазов!

Тя е първозданието, от което

сме избягали, изплашени от бесове,

от немотията пред великаните…

Сега се връщам, сега ще бъда с теб!

Ще ми простиш ли, господи, греха

на суетата, на градския живот дремлив,

на хилядите изневери във борби –

изгубих в тях, изгубих себе си,

парчета въглени от твоя дух,

не милосърдие, а  врагове…

Дори не умих нозе на врази– да му се не види!

Ще ми простиш ли шумните вечери

без апостоли и с предатели колкото пръстите на двете ръце?

Вземи отлъченото агне,

върни  в кошарата, стопли го с дъх…Помилуй!

В планинския палат, до речния му праг,

аз сгушена съм в теб, Отец.

Ждрелото е зелено училище. Ще уча тук

нашето „а, бе...” –  человеческа азбуки.

tina

 

© Златина Георгиева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Сега чак го откривам и виждам една философия, едно произведение, което наистина си заслужава да бъде прочетено и да се помисли върху него.
  • ...чалгари. Фасулковци - като масата безплодни буквояди...
  • "Ждрелото е зелено училище. Ще уча тук
    нашето „а, бе...” – человеческа азбуки."
    Като се замисля..., обичам да чета и произведенията на Пенчо Славейков, и тези - на дядо Вазов. Какво щяхме да сме без тях?
Предложения
: ??:??