24.10.2017 г., 16:00 ч.

Какви сме ,Боже, християни 

  Поезия » Философска
352 1 3

Какви сме, Боже, християни

 

Аз хората от моя край,
не бих нарекъл християни,
мечтаят те за хубав Рай,
но тука в Ада са прибрани.

 

Не ходят в църквата почти,
не знаят свещи как се палят,
но щом ги нещо заболи,
на светците ни се свалят.

 

И чух дори един от нас,
без поп как бебето кръщава.
Избрал в деня най-ранен час,
с повторка името му дава.

 

А правят ли във църквата курбан,
мъжете ходят да похапнат,
а ножа щом е в тях опрян,
от молитви ще издъхнат!

 

Доколкото нещата знам,
ний от кръщенка до опело,
се влачим в праговете там –
черковаме се тъй във село.

 

Такъв е нашия народ.
Това е неговата вяра.
Той с Господа е във развод,
и в чувствата си няма мяра!

 

В тоталитарния капан
живяхме като антихристи
и още си вървим натам,
със батюшките комунисти!


  19.10.2017г. София
 

 

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много добре казано!!! Молят се само когато са в беда,а в останалото време се чудят какъв грях да сторят. Жалко е ..
  • Доста истини си казал.
  • В общи линии е вярно. Болшинството са такива. Смешно ми е, когато заклети комунисти/атеисти се снимат в храма. Истинска вяра е имало в старите, но било забранено да се кръщават и опяват. Някои от децата им са открили вярата. Някои, но тайно. От 20-тина години се учи народът да вярва.Нима е виновен?
Предложения
: ??:??