В съня си на улично куче
какво ли да вижда, горкото?
Най много това да се случи –
един привлекателен кокал.
Понякога само сънува
случайните ласки на кучка -
как с нея в полето лудуват.
Но рядко това му се случва...
Изрита го някой жестоко –
сънят му за днес вече свърши.
С надежда за някакъв кокал,
край кофите тръгва да търси.
Когато минава край къщи,
домашните бясно го лаят.
Привикнал, не се и обръща –
за залъка тъй се стараят!
По някое време ги водят
и те да потичат на воля,
а после ги връщат на повод –
търпи ли се тази неволя?
Е, вярно - със тях си играят
и имат си сигурен залък...
Как уличен пес да играе?...
За залък се грижи от малък.
Изгрее ли слънце, на завет
ей тъй - на кравай ще се свие.
Един пес какво друго да прави –
да скита, да спи, да се крие...
Да можеше пак да сънува
онази, игривата кучка!...
Как двама в полето лудуват...
Нали на сън всичко се случва?...
© Роберт Всички права запазени
Приятно ми е, че беше тук!...