10.10.2023 г., 16:49 ч.

Какво се случва в смахнатия свят 

  Поезия
214 1 2

КАКВО СЕ СЛУЧВА В СМАХНАТИЯ СВЯТ

 

... когато легна в моя стар креват и той под мен изскърца си зловещо,

какво се случва в смахнатия свят, във всеки миг с душата си усещам –

момченце ли простенва в своя сън? – за своята изгубена играчка,

или реди си тъпото "дрън-дрън!" във подлеза след теб крадлива врачка,

дали по изгрев – грейнал на лице, край теб не ще премине катафалка? –

невям Жена ти пише писъмце? – с последната си светла химикалка,

 

дали човек се ражда, или звяр? – и хлебец кой на просяка предлага,

добро и зло претеглям на кантар, когато друмник спре до мен на прага,

дали да литна в падащия мрак след облака над бащини ми двори? –

или да се подсмихна под мустак, щом някой празнодумец ми говори,

в света ни, разделен на джак и пот, с надеждица гася си полилея...

През мен минава живият Живот, и аз – сполай Ти, Боже! – го живея.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??