Камбана в сърцата
Тълпа... човечета, които си приличат...
Помежду тях, тъй странен, е поне един.
Послушно пазят те обществено приличие,
а той, по съвест, май на себе си вреди...
Понеже се не вписва нито в протокола
и нито в нормите им на фалшив морал,
понеже те - безкрили мравки - нямат полет,
а той като орел на свободата е летял.
Присмиват се ехидно и го подиграват -
с безумствата си на поет за тях е луд.
Светилникът му на сърцето им прощава,
но знае - и подир това ще е оплют.
С тръбата си на безпокойството ги буди,
но сякаш имат те в ушите си памук.
И сигурно ще се яви за него някой Юда -
ще дръннат златни сребърници с кървав звук.
А в тишината плачещата му камбана
направо във сърцата им ще зазвъни.
Ще го посрещнат те тогава със "Осанна!",
а след това ще ревнат с грозен вик: "Разпни!"
© Върбан Колев Всички права запазени