Кардиограма
Животът ни е стара въртележка
като оная в Авиньон, пред Пти пале,
а Бог в машината, познат от детството,
превит седи над акордеона от седеф.
Той, Бог, е мъж с жилетка,
с протрити джинси, с риза на каре,
любезен винаги, но не с кокетство,
добряк по занаят – Голям човек!
Когато бях дете, израснах в карусела,
и вярвах – Бог е Дядо Мраз!
Кръгът въртеше без умора и изстрелваше
върху гърба на еднорога възрастта.
Днес вече превалила хълма
на Дантевия Аз в леса житейски,
опитвам се в душа да зърна
добрите възрастни, опитали летене.
... палячовци в тълпата, лоши клоуни,
с жилетки от сатен, но без сърце,
а в карусела – дяволското поколение
хаби машината и смее се на божия човек.
Гърми тълпата от вседневна нужда,
но глуха съм за френетичния ù рев,
душата ми по чудо е безсмъртна
в познатия седеф на песничката от сърце.
Тина
© Златина Георгиева Всички права запазени