9.10.2014 г., 17:35 ч.

Каскадьор 

  Поезия
395 0 2

Когато през ония страшни дни

патроните не бяха халосни

 

и слънцето висеше на въже,

колцина бяха храбрите мъже?

 

Един измежду малкото бе той -

познатият на всички ни герой,

 

преминал през шрапнели и през дим,

и върнал се по чудо, невредим

 

в редиците ни, чак от "оня свят"!

За него и легенди се мълвят!

 

А в смутните по-нови времена,

когато беше нужна светлина

 

за тъмните все още домове,

за тъмните все още умове,

 

колцина бяха те, които пак

излязоха начело с боен стяг?

 

И пак един от малкото бе той -

познатият на всички ни герой!

 

Зарязал всичко свое - дом, деца,

той сееше сред бурите слънца,

 

и вяра, и надежда, и любов!

На всичко за победата готов!

 

Раздаде се докрай. Но със това

мигът да стане "главен"... изтърва.

 

И днес на панорамния екран,

ще видим всички, само него там

 

го няма! Той е в залата. Седи

и филма на... живота ням следи.

 

Не казва нищо. Гледа и мълчи.

И блика скръб в добрите му очи.

 

И кой ли всъщност знае, че сред нас

и той седи! Сега - във този час!

 

Историята само - режисьорът -

след време ще си спомни каскадьора

 

и яростно ще изкрещи: Станете!

И нему доземи се поклонете!

 

1979

 

 

© Чавдар Тепешанов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • В този каскадьор познах баща си.Воюва за свободата в Унгария,умря без
    да я дочака!Честен,добър, по-кротък от мравка....Лека му пръст!Продължавайте да творите! Възхищавам се на хората, като татко!
  • Хм, върна ме в разказите на дядо. Той много малко говореше за едно определено време и ако го направеше, беше с някаква непримирима болка.
    Казваше така - " За правдата се биха хайдутите, но на власт дойдоха после хайдуците. " Бил е ятак... и после отлъчен заради непримиримост към някои неща...
Предложения
: ??:??