Тази сутрин много рано
стана от леглото Яна.
Бе решила сам самичка
тази малка ученичка
кекс да прави – изненада
и за майка й награда.
Та престилка си завърза,
счупи три яйца набързо,
с вилицата ги разбърка.
Котето до нея мърка.
Беше гледала, че мама
слага с чашата голяма
мляко кисело и сода.
Малко капна и на пода,
но не може без щети,
щом труд в кухнята кипи.
А сега какво да сложи –
Яна взе да се тревожи.
И отвори стара книга,
тънки страници повдига
и рецептата намери
как се прави кекс със чери.
Ха, сега какво това е –
тя не може да познае.
Кой да пита се зачуди,
как ли мама да събуди?!
Може би пипер е чер,
ама в по-голям размер.
Затова добави с жар
няколко зърна бахар.
То е ясно и защо
кекс не може без брашно.
Сипа щедро и от него,
но да не е прекалено.
Вече всичко е готово
и във формичката нова
цялото тесто изсипа
и добави ядка стрита.
Включи фурната на двеста.
То било тъй много лесно
да направиш кекс засмяна –
мила мамина отмяна.
© Диана Фъртунова Всички права запазени