11.04.2023 г., 7:57 ч.

Клиничната пътека на Поета 

  Поезия
237 3 2

КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА НА ПОЕТА

 

... навярно по клиничната пътека

и аз ще си отида някой ден –

там, дето спят Петрарка и Сенека,

Артур Рембо, Верлен и Пол Гоген,

и в кръчмата на Динча Дебелянов

друг някой стихоплетец ще седи,

и ще реди куплети на коляно

с прекрасното му „Ти в зори дойди!”,

а Мавърът ще бара револвера

вторачил в Лора черния си лоб,

доде изчезвам в следващата ера

със стихчетата в задния си джоб,

не знам дали до днес живях наужким,

или животът почна току-що? –

но – сигурен съм, там ще зърна Пушкин,

с Есенин ще обърнем три по сто,

и – недопита, халбата ми с бира

ще я гаврътне някой щур младок,

и ще настрои святата си лира –

да смае „Незнакомка”-та на Блок,

о, Господи! – така ще ми е леко

душата ми към Теб да полети...

 

А римите по здравната пътека,

ако ти хрумнат, напиши ги Ти.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Валери, имаш прекрасна лирика! Бог е бил щедър при раздаване на даровете! Благословен си ти! Поздравления за този уникален стих!
  • Дано има клинична пътека, която да ни отведе в тази компания
Предложения
: ??:??