Към Българския народ!...
With Love!...
Народе Български, къде си?!...
Дали́ в Историята спиш,
но със заветите на Левски –
с Властта въртиш алъш–вериш!...
Народе Български!... Къде си?!...
Що бягаш както след погром?!...
На чужди, служиш интереси –
забравил „бащиния дом“...
Народе Български!?... Къде си?!...
Нима́ забрави Своя код?...
Каква ли буря те отнесе –
не помниш, че си бил: Народ!?...
Народе Български, къде ли
прогони своите деца
и доживяваш в оскотели –
самотни, призрачни селца́!?...
Понеже в чужди дестинации
разпръсна своите чеда́ –
от новите ти генерации
не ще остане тук следа́...
... Народе мой, сега призивно
душата ми се гърчи в плач,
че колко ли до днес наивно –
все тръгваш след фалшив водач!...
Настанало е вече Време
да се „събудиш“, мили мой
и заедно да изметеме –
онези „хитреци“ безброй...
... И най–могъщия в Природата –
за размножаване инстинкт –
изгубен в теб е, мой народе,
а бил си някога велик!...
Но без народа си България
ще се загуби за Света
и посред многото „бездария“ –
в Забравата ще е и тя!...
А в древната ѝ територия
красива като „земен рай“ –
там други племена История
ще правят, но с различен край...
С девизът свой за свободата
си се опазил векове́:
„за сабята и за главата“...
... Но и със „луди“ синове!...
Ако́ не бяха тези: „Лудите“ –
ти о́ще щеше да си с фес,
с цървулите и със потурите,
и „селския“ си интерес...
... А гледаш другите народи –
и искаш да си като тях,
но „далаверата“ те води
в обратен път и будиш смях.
Крещят на Времето от бездната
до днес предателства безброй,
но „оправдава“ ги със звездната
си гибел – не един герой...
Сега с„Великото роене“
Светът ще избере „едни́“,
а със Обратното броене
за „други“ пък ще отреди́ –
да си останат във Историята –
ненужен и погрешен ход:
били́ безсилни да отворят
врати към Новият живот...
... А теб отново, мой народе,
те лъжат нови наглеци́
с претенците да те водят
тъй както водят се слепци́.
... Народе!... Искам да забия
камбани както за пожар:
дори да са светци и тия
са просто от фалшив олтар!...
09.08.2020.
© Коста Качев Всички права запазени