Легенда за Калиакра
на Корнелия
На фона на залеза странно разпален
изваян е белият твой силует-
пред близката нощ образ тъй нереален,
но толкова земно приет...
В краката ти долу стихията стене,
в скалите се блъскат вечерни вълни,
а бялата рокля в крила за летене
там Вятърът в миг подмени...
Не само приличаш, но чайка самата
си, истинска чайка със страстни крила
и ето: послушай легенда крилата
от страшни години дошла...
...Отдавна обсада града приковала,
града покрай стръмните морски скали-
да иска душа, би от там отлетяла,
но само с крила на орли...
На залеза в огън горяло небето,
а сякаш накацали скръбни слънца
(от Господ и Дявол еднакво проклети!)-
горяли далечни селца...
И вместо Любов и отмора да носи,
за смърт и за жертви копняла нощта
и тръпнели в мрака моми луннокоси
със девствени, жадни тела...
Гърдите момински, от Слънцето даже
укрили меда на красивия плод,
до оня миг, в който сърцето им каже:
да любят и раждат Живот!..
...Но падали в боя неравен мъжете...
Кой свидните жертви (о Боже!) могъл
би сам да прежали!.. Навеки отнети
от враг безпощаден и зъл...
И в ярост и страст затуптели гърдите,
любов не познали девичи гърди-
с рояк от стрели те възпрели тълпите
налитащи диви и зли...
Тъй влезли момите в баталната врява
( не вкусили още от сладкия плод),
и смърт те раздавали, вместо в забрава
да любят и раждат Живот...
...И ужас тогава обзел зверовете
за плячка със похот дошли бесове:
„ На Дявола щерки!..”- крещели с обзети
от страх суеверен в нощта гласове...
„ Четир`сет девойки и повече нищо-
водачът на ордите викнал вбесен-
а инък градът ви ще бъде огнище,
не чакайте милост от мен!”
Изтръпнали вътре в града покрусени
и стари, и млади, и малки деца-
заболи в земята очи угасени
в застинали с ужас лица...
Девойка тогава с коси като пясък,
с очи- на морето при изгрев цвета
и на звездите със чистия блясък-
разголила смело гръдта
и тихо прошепнала: „ Аз съм готова
да идем, да станем разменният Плод,
че в тая Земя пак ще трябва отново-
да любят и раждат Живот!..”
И дружките нейни я в миг оградили,
камбани забили от мед и сребро,
ръце за ръце се така наловили
на свадбено сякаш хоро.
Отворили крепостни порти и ето
потеглили хората бавно, със плач...
...Четир`сет девойки сами над морето
очаквали своя палач...
С очи похотливи пристъпял той бавно,
предчувствал на сладост върховния миг-
четир`сет девойки го грабнали плавно...
...и в бездната скочили с вик...
Четир`сет девойки, преди да са майки
се хвърлили в бездната страшна без жал,
но литнали бели четир`десет чайки,
а оня размазан лежал...
... И тъй векове над морето летели,
и чакали в тъжния свой хоровод
пожарите стихнат ли в родни предели-
да любят и раждат Живот!..
...На фона на залеза странно не гаснещ
приличаш на птица развяла крила...
На чайка прекрасна от тая ужасна
легенда, за обич дошла...
д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени